De eilanden Bonaire, Saba, en Sint Eustatius vormen samen Caribisch Nederland. Caribisch Nederland vormt een deel van het grondgebied van het in Europa gelegen Nederland.

De eilanden kennen echter een zelfstandige douanewetgeving. Het betekent dat iedereen die op een van de eilanden goederen invoert uitvoert of doorvoert, te maken krijgt met douaneformaliteiten, ongeacht waar deze goederen vandaan komen. Dat geldt dus óók indien u bijvoorbeeld goederen vanuit Europees Nederland naar Bonaire overbrengt.

Let op: De douaneformaliteiten zijn ook volledig van toepassing in het onderlinge goederenverkeer tussen de eilanden Bonaire, Saba, en Sint Eustatius.

Een voorbeeld: u brengt goederen over van Sint Eustatius naar Saba. Dan gelden bij binnenkomst op Saba dezelfde douanebepalingen als die van toepassing zijn wanneer u die goederen vanuit bijvoorbeeld Sint Maarten of de Verenigde Staten zouden worden aangevoerd.

In dit deel van de website vindt u informatie over douaneformaliteiten bij de in- uit- en doorvoer van goederen, met name gericht op ondernemers. De volgende onderwerpen komen op hoofdlijnen hier aan de orde:

Daarnaast wordt over een aantal onderwerpen specifieke informatie gegeven zoals:

In de linkerkolom ziet u het totale overzicht van onderwerpen.

Mocht u na lezing van een bepaald onderwerp meer informatie wensen, neem dan contact op met Douane Caribisch Nederland.

Volgende

Naar boven