Douane/CN geeft presentatie aan jongeren op Bonaire

De Douane/CN is ook actief met het delen van informatie. Zo hebben douanemedewerkers afgelopen periode aan twee groepen op Bonaire presentaties gegeven. De ene groep bestond uit jongeren van groepen 7 en 8 van de basisschool die tijdens de vakantie bij Jong Bonaire activiteiten volgen. De andere groep bestond uit iets oudere FORMA studenten, die in de afgelopen periode de lessen magazijn en logistiek hebben afgerond. De twee groepen kregen dezelfde basis presentatie. Alleen bij de Forma studenten heeft de douane, gezien hun lesdoelstelling, wat dieper in de materie gedoken. De presentaties waren verdeeld in een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk (hoe douane in de praktijk goederen controleert).

Theorie
Thema’s die tijdens de presentatie aan bod kwamen waren onder andere:
Wat de hoofdtaken van de douane zijn;
Waar je de douane tegenkomt;
Waar de douanekantoren in Caribisch Nederland gevestigd zijn;
Hoe het invoerproces in elkaar zit;
En hoe je de douane herkent.

Naast enkele middelen die door de douane gebruikt worden kregen de studenten ook te zien wat de douane gedurende de controles tegen kan komen.

Praktijk
Tijdens de praktijkdemonstratie, die bij het douanekantoor aan de zeehaven had plaatsgevonden, werd de functionaliteit van het apparaat “Handheld backscatter” uitgelegd en gedemonstreerd. Dit is een soort scanmachine die ingezet kan worden bij het controleren van goederen (vb. in een autoband). Verder kregen ze een douane medewerker gekleed met de volle douane uitrusting (met bulletproof-vest, koppel, handboeien, peperspray, pistool etc.) te zien. Als laatste konden ze een douane hond geleider met zijn hond, in actie zien waarbij een bepaalde drugsgeur werd verstopt en door de hond gezocht diende te worden.

De douane kijkt terug op zeer geslaagde presentatiedagen, waarbij de deelnemers ook heel actief hebben meegedaan.