De eilanden Bonaire, Saba, en Sint Eustatius vormen samen Caribisch Nederland. Caribisch Nederland vormt een deel van het grondgebied van het in Europa gelegen Nederland.

De eilanden kennen echter een zelfstandige douanewetgeving. Het betekent dat iedereen die op een van de eilanden goederen in- uit- of doorvoert, te maken krijgt met douaneformaliteiten, ongeacht waar u vandaan komt. Dat geldt dus óók indien u vanuit Europees Nederland naar bijvoorbeeld Bonaire reist.

Let op: De douaneformaliteiten zijn ook volledig van toepassing in het onderlinge goederenverkeer tussen de eilanden Bonaire, Saba, en Sint Eustatius.

Een voorbeeld: u reist van Saba naar Bonaire. Dan gelden bij binnenkomst op Bonaire dezelfde douanebepalingen als die van toepassing zijn wanneer u vanuit Venezuela, USA of Curaçao zou arriveren.    
 
In dit deel van de website vindt u informatie over douaneformaliteiten bij de in- uit- en doorvoer van goederen door particuliere personen. Daarmee worden bedoeld:

  • personen die op een van de eilanden van Caribisch Nederland wonen en na een reis weer terugkeren en goederen meenemen (zie Reizigersbagage);
    • goederen bestellen via internet (zie Internetaankopen);
    • goederen ontvangen die door familie of vrienden worden toegezonden (zie Overig).
  • personen die elders wonen en
    • een van de eilanden van Caribisch Nederland bezoeken en goederen meenemen (zie: Reizigersbagage);
    • zich gaan huisvesten op een van de eilanden van Caribisch Nederland en hun inboedel meenemen (zie: Verhuisboedel).

Meer informatie?
Is het u niet duidelijk of wenst u over een bepaald onderwerp meer informatie, neem dan contact op met Douane/Caribisch Nederland.

Volgende